Språkproblemer -fra en trønder!?

  • Skrevet: 20.04.2017
  • Klokken: 14:41
  • Kategori: Blogg

Dialekt har vi mye av her i Norge. Herlige og forskjellige måter å si akkurat de samme ordene på. Men det kan by på problemer også. Det kan fort bli litt krøll, når mange har forskjellig vis, på å si akkurat det samme!

Jeg er trønder og er veldig glad i dialekten min. Men selv trøndere i mellom kan ha problemer med å forstå hverandre, også her kan det forekomme tull og vanskeligheter, på grunn av ord og uttale!

The translation of the Bible into Chinese
Licensed from: Georgios / yayimages.com          - Hvordan tolke trøndersk..!? Tihi...  (se så oppgitt de ser ut)!


 

Siden jeg reiser til Oslo i natt, og skal treffe mange flotte mennesker med en annen dialekt enn meg. Synes jeg det er litt greit å få på plass små, og enkle(?) forklaringer FØRST.

Det er greit å kunne unngå de største "barrierene", på forhånd.

 

Dette er ord JEG sier, men vær klar over at andre trøndere kan si de samme ordene litt annerledes.

 

Bokmål → Trøndersk

Jeg/ Meg → Æ/ Mæ
Er → E
Vi → Åss
De/dere → Dåkk/ dåkker
Ikke → Itj
Hvem → Kæm
Hva → Ka
Hvor → Kor/ Korhænn
Hvilken → Kålles/ koss/ kossn
Hvordan → kålles/ kåss
Hvorfor → kåffår
Han → Hain
Hun → Ho

Sjø → Skjønner/ forstår du

 

Sånn, da har vi fått oppklart dèt i allefall.

 

Hvilken dialekt prater du?

 

 


Takk til YAY-images for hjelp til å illustrere.
Tekst: etvennligpuff.blogg.no


#etvennligpuff #dialekt #norge #måter #si #ord #problemer #krøll #trønder #trøndelag #dialekten #trøndere #tull #vanskeligheter #forstå #oslo #treffe #mennesker #flotte #helg #forklaringer #påforhånd

annebe

20.04.2017 kl. 15:23
Så smart å gi litt opplæring på forhånd :)) Tror jeg hadde forstått det meste her, men det er dialekter jeg sliter litt med å forstå..

Jeg prater" østlandsk" ..men ganske breit i forhold til Drammen :)) Håper du koser deg masse på Osloturen <3<3

EtVennligPuff

20.04.2017 kl. 15:54
annebe: Ja, ikke sant!? ;-) Tenkte det kanskje var litt lurt.. Ikke alltid så lett å forstå!
Tusen takk flotte deg! <3 Håper du også får ei nydelig helg.

Mia - Alt annet enn A4

20.04.2017 kl. 16:14
Nordnorsk er egentlig ikke så ulikt Trøndersk på mange måter :) Enkelte ord og dialekt-melodien som skiller mest

EtVennligPuff

20.04.2017 kl. 16:18
Ja, vi prater nok ganske likt Mia! ;-) OG forstår hverandre kanskje best av dialektene!? ;-)
Håper du har det fint!? <3 God klem

Mia - Alt annet enn A4

20.04.2017 kl. 16:31
Ikke hatt noe problemer til nå ihvertfall :D Var jo for ei stund sia i Trondheim. Får bare en intens lyst å herme etter når noen sier "sjø", spesielt om det er i hver andre setning

EtVennligPuff

20.04.2017 kl. 16:46
Mia: Jeg har heller ikke hatt noe problemer! ;-) Men "sjø" bruker nok ikke dere nei. :-p Og noen trøndere sier det MYE! Jeg gjør ikke det.. (tror jeg)!
Jeg misunner deg å naturlig kunne banne jeg da..! :-p

frodith

20.04.2017 kl. 18:18
Jeg prater ganske vanlig Oslo-dialekt etterhvert :-D litt østkant :-D Er jo født utpå landet , men lenge siden jeg pratet den dialekten. Jeg bodde jo 3 år i Alta, og bodd med folk med mye forskjellige diallekter, så er vant med mye forskjellige dialekter. Skal nok forstå hverandre ja :-D ha-ha klemmer <3

EtVennligPuff

20.04.2017 kl. 18:40
frodith: Det skal nok gå bra ja! ;-) Og hvis det er noe vi ikke forstår, så er det jo spørre. ;-)
<3 Klem klem

dvergpinschere i mitt hjerte

20.04.2017 kl. 18:40
Den siste var vel omvendt?? sjø- skjønner? for nå tenkte jeg sjø, som i hav..også at det betydde skjønner...hihihih..skjønner jo at det blir forviklinger ja...hihih.. jeg ELSKER trøndersk!! Er det en dialekt jeg liker godt, så er det den... så ikke rart jeg føler jeg kjenner deg! og liker deg!! hihih.. Går nok bra når de får se kroppspråket også..for DET har du sikkert mye av...KOS DEG! klem fra meg!

EtVennligPuff

20.04.2017 kl. 18:43
dvergpinschere i mitt hjerte: Ja, her i Trøndelag sier vi "sjø" som i skjønner du!? Sist i en setning, f.eks, sjø! ;-) Tihi...
SÅ herlig at du digger trøndersk, SÅ synd at du ikke får til å komme altså! <3 For jeg liker jo deg også, så veldig godt! <3 Gooode klemmer til deg også. <3

fruensvilje

20.04.2017 kl. 18:49
jeg har jo ei svigerdatter som er fra Soknedal,så jeg skjønner godt din dialekt,men ta en fra gubrandsdalen,der stopper det opp om vedkommende snakker for fort hi hi ,språk er uansett spennede )

EtVennligPuff

20.04.2017 kl. 18:51
fruensvilje: Jeg tror at, uansett hvilken dialekt det er egentlig, så kan det stoppe seg når noen prater fort! :-p Men er man godt vant, så henger man jo med! ;-) Tihi..

Margrethe

20.04.2017 kl. 21:26
Hihi - greit med ei ordliste innimellom. Jeg snakker østlandsdialekt, dvs larviksdialekt med mye ææææ..... bilær og båtær tutær og bærtær..... sånn snakker vi! GOOOD TUR :-)

EtVennligPuff

20.04.2017 kl. 21:38
Margrethe: Ja, av og til kan det være greit med noen oppklaringer! ;-) Herlig dialekt, du også har altså! :-D Taaakk! <3 Klem klem

Eva

20.04.2017 kl. 21:49
Jeg har trønder naboer, og et par trønder venner :) Naboene hører jeg godt om sommeren, når vi alle er ute i godværet ;) De har en talemåte som høres godt :) Og når de er sinte, forstår jeg ikke alltid hva de sier ;)

Jeg har en trøndervenn som prater trøndersk, og en trøndervenn som har vannet ut dialekten sin etter aller beste evne :)

Selv snakker jeg nok mest Sandnesdialekt. Men jeg er litt språkforvirret, da jeg har foreldre fra Haugesund og Egersund. Jeg vokste delvis opp i Troms, og pratet der bokmål (for å bli forstått). Og så endte jeg med å gifte meg med en Finnmarking. Så jeg snakker ikke ren Sandnes dialekt. Det kan jeg ikke skryte av nei ;)

EtVennligPuff

20.04.2017 kl. 22:13
Eva: Trøndere har det nok med å bli hørt, litt vulgær i talemåleten tror jeg. :-p I allefall når vi er ivrige eller sinte! Svigerinnen min bor på Karmøy, og hun er også noe "utvannet".. Har bodd der i mange år da, så det hører nok med, siden hun er gift med ei der ifra også! ;-) Digger dialekten din! <3 Selv om du ikke prater "rent".. Hi hi.. :-p <3

A February Girl

20.04.2017 kl. 21:52
Greit med en oppklaring på noen ord ;-) Men tror nok ikke vi kommer til å få store problemer med å forstå hverandre. Med mindre vi prater fort begge to da xD Nå er det ikke lenge igjen :-D God tur nedover vennen <3

EtVennligPuff

20.04.2017 kl. 22:15
A February Girl: Tror ikke vi skal få store problemer nei! Og hvis vi får det, får vi bare skrive da.. Hi hi.. :-p
Du, nå sitter jeg på Trondheim s og venter på toget. ;-) Weee!!
<3 Gode klemmer

spisogspar

20.04.2017 kl. 22:03
bra du legger ut ordliste på forhånd :D Jeg snakker bergensk ;)) Jeg bodde noen måneder i Trondheim for mange år siden da jeg studerte til vernepleier, hadde praksis der da. Bodde like ved Tyholt tårnet på Valentinlyst tror jeg det het...:)) Mange gode minner derfra ja :D

EtVennligPuff

20.04.2017 kl. 22:16
spisogspar: Greit å få oppklart litt på forhånd.. Ha ha.. :-p
Åh, har du bodd på Tyholt ja, så gøy! ;-) Da har du jo kjent i byen da! ;-)
<3 klemmer

Søtmonsen :))

21.04.2017 kl. 00:40
Hehe, ja det er mange trønderdialekter :P I Trøndelag har man jo ikke bare Å, men også I og Eig blant annet :P Hehe.

EtVennligPuff

24.04.2017 kl. 15:23
Søtmonsen ): Ja, det er virkelig mange dialekter, også innenfor de samme dialektene. ;-) Det kan fort krøll og misforståelser da.. Hi hi.. ;-)
EtVennligPuff

Her hos EtVennligPuff vil du finne skrå blikk på livet, og samfunnet. Jeg kan love deg en dose skrivefeil, et snev av humor og et lite innblikk i et helt uvanlig og vanlig liv. Ei dame på 35 år, et selvvalgt liv uten barn, med mann, hus, stasjonsvogn og hund, og med rare meninger og snedige ytringer finne du altså her en hverdagsblogg på godt og vondt. Velkommen innom, for en kort eller lang stund.

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits